Erdogan vráti ocenenie, ktoré dostal od amerických Židov

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 15:15 • 2 min
Erdogan vráti ocenenie, ktoré dostal od amerických Židov

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v utorok potvrdil, že vráti ocenenie, ktoré mu uviedla americko-židovská organizácia ešte v roku 2004. Reagoval tým na výzvy, aby tak urobil v súvislosti so svojimi údajne protiizraelskými výrokmi. Erdogan "s radosťou vráti udelenú cenu," uviedol v oficiálnom liste.

slovakia

left justify in out

Americké židovské združenie Erdogana na vrátenie ocenenia vyzvalo ešte vo štvrtok. Dôvodom je jeho "nebezpečná rétorika" a "podnecovanie násilia voči Židom". Šéf Židovského amerického kongresu Mark Rosen o tom informoval prostredníctvom otvoreného listu adresovaného Erdoganovi. Turecký líder sa podľa neho "nepochybne stal najjedovatejším protiizraelským lídrom na svete".

 

Erdogan, ktorý by chcel na čele krajiny pokračovať vo funkcii prezidenta, mal v uplynulých dňoch ostré vyhlásenia na adresu Izraela v súvislosti s jeho ofenzívou v Pásme Gazy. Lídrov židovského štátu pritom prirovnal k nemeckému nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

 

Turecký prezident dostal ocenenie Profil statočnosti v roku 2004 za jeho zásluhy pri hľadaní mierového riešenia konfliktu na Blízkom východe a odhodlanie ochraňovať Židov žijúcich v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona