Erdogan: Vláda čoskoro navrhne obnovenie trestu smrti

NETKY.SK • 30 Október 2016, 09:27 • 2 min
Erdogan: Vláda čoskoro navrhne obnovenie trestu smrti

ISTANBUL - Turecká vláda už "čoskoro" predloží parlamentu návrh zákona o znovuzavedení trestu smrti.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citovala agentúra DPA.


"Som presvedčený, že parlament príslušný návrh schváli a keď sa potom dostane ku mne, tak ho podpíšem," vyhlásil Erdogan pred davom priaznivcov v Ankare, ktorí sa hlasno domáhali obnovenia najvyššieho trestu.


Prezident svojich stúpencov ubezpečil, že sa tak stane už "zanedlho, ak Boh dá". Zdôraznil pritom, že nemá obavy z toho, ako zareaguje Západ, ale že ho zaujíma len to, čo si o tejto veci myslia samotní Turci. Erdoganov prejav odvysielala turecká televízia.


V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004 v rámci prístupového procesu s EÚ. Výzvy na jeho obnovenie však zaznievajú od júlového zmareného pokusu o vojenský prevrat, po ktorého potlačení skončilo za mrežami už asi 35.000 ľudí.


Európska únia opakovane varovala Turecko, že perspektíva jeho členstva v európskom bloku nebude v prípade znovuzavedenia trestu smrti reálna.


Takýto krok by si vyžadoval zmenu tureckej ústavy a Erdoganova vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) by preň potrebovala získať aj ďalšie parlamentné strany, alebo sa ho pokúsiť presadiť prostredníctvom referenda. Nie je tiež jasné, ako by turecká vláda chcela riešiť problém retroaktívnej platnosti trestu pre účastníkov júlového prevratu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies