Erdogan uspel so žiadosťou o predbežné opatrenie voči satirikovi Böhmermannovi

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 21:57 • 2 min
Erdogan uspel so žiadosťou o predbežné opatrenie voči satirikovi Böhmermannovi

HAMBURG - Krajinský súd v severonemeckom Hamburgu vyhovel dnes čiastočne žiadosti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o vydanie predbežného opatrenia voči satirikovi Janovi Böhmermannovi. Súčasne zaviazal umelca neopakovať niektoré pasáže posmešnej a urážlivej básne, ktorá sa objavila na sklonku marca v jeho relácii a následne vyvolala diplomatickú roztržku medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Böhmermannov advokát Christian Schertz v prvej reakcii podľa tlačovej agentúry DPA označil rozhodnutie súdu v konkrétnej podobe za nesprávne, aj keď uznalo za prípustné práve tie časti diela, ktoré pranierujú prístup najvyššieho tureckého predstaviteľa k slobode prejavu v jeho krajine.

 

Právny zástupca súčasne poznamenal, že súd síce správne posúdil báseň ako umelecké dielo a satiru, následne však pochybil, keď isté pasáže vyčlenil a zakázal, pretože ich považoval za znevažujúce, čo však v sfére slobody umenia nie je možné.

 

Len pred týždňom nepochodil turecký prezident na Krajinskom súde v Kolíne nad Rýnom so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia voči šéfovi mediálneho koncernu Springer Matthiasovi Döpfnerovi v súvislosti s jeho podporou satiry Jana Böhmermanna.

 

V zdôvodnení poukázal na ústavné právo nemeckých občanov na slobodu prejavu a dodal, že Döpfnerov príspevok neprekročil hranice prípustnosti ani pri zohľadnení Erdoganovho práva na ochranu osobnosti.

 

Báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní ZDF, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie umelca za urážku hlavy štátu. Podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov. "Toto je dôvod, prečo my, ako Turecká republika, chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," vyhlásil vtedy Kurtulmuš, označiac Böhmermannovo konanie za "vážny zločin proti ľudskosti".

 

Nemecká vláda vyhovela 15. apríla Turecku a umožnila trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna v súvislosti s posmešnou básňou, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu. V Berlíne o tom informovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej by sa však paragraf č. 103 nemeckého trestného zákonníka o urážkach hláv iných štátov mali zrušiť ešte v tomto volebnom období.

 

Nemecká justícia už skôr vyhovela Erdoganovej žiadosti o vydanie predbežného opatrenia v prípade iného nemeckého umelca, kritizujúceho tureckého prezidenta ostro urážlivými slovami - filmového režiséra Uweho Bolla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona