Erdogan: Turecko sa zapojí do ofenzívy na iracký Mósul ovládaný IS

NETKY.SK • 17 Október 2016, 15:03 • 2 min
Erdogan: Turecko sa zapojí do ofenzívy na iracký Mósul ovládaný IS

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Ankara sa zapojí do operácie zameranej na dobytie severoirackého mesta Mósul, ktoré kontrolujú extrémisti z organizácie Islamský štát (IS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Iracká vláda pritom takúto ponuku už v minulosti odmietla a trvala na tom, že pri ofenzíve sa bude spoliehať výhradne na vlastné sily.


"Budeme v tejto operácii... Nie je možné, aby sme zostali mimo," povedal dnes podľa agentúry DPA Erdogan v televíznom prejave. Ďalej zdôraznil, že Turecko má s Irakom 350-kilometrovú hranicu.


Turecký vicepremiér a hovorca vlády Numan Kurtulmuš uviedol, že Ankara už vycvičila 3000 bojovníkov, ktorí sa podieľajú na mósulskej operácií. Odkazoval tak na kurdské oddiely péšmarga a tiež sunnitské milície. Taktiež však zopakoval, že Ankara má aj "plán B a plán C", ku ktorým pristúpi, ak nebude môcť vstúpiť do Mósulu.


Turecko zároveň aj napriek odporu zo strany Bagdadu trvá na tom, že nestiahne svojich vojakov z vojenskej základne pri meste Bašika neďaleko Mósulu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona