Erdogan: Turecko sa chystá na zásah proti IS v Sýrii

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 14:49 • 2 min
Erdogan: Turecko sa chystá na zásah proti IS v Sýrii

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko sa chystá na zásah proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Dodal, že jeho krajina však preň nezískala podporu od svojich spojencov, ktorí majú v regióne svoje ozbrojené sily.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že operácia sa pripravuje vzhľadom na opakujúce sa problémy v tureckom pohraničnom meste Kilis, ktoré je veľmi často terčom mínometných útokov zo sýrskej strany spoločných hraníc, a to z územia dobytého extrémistickým Islamským štátom.


Erdogan poznamenal, že Turecko zatiaľ nezískalo "želanú podporu" od svojich spojencov, najmä od krajín, ktoré už majú v regióne svoje ozbrojené sily. V Turecku sa nachádza strategicky dôležitá letecká základňa Incirlik, ktorú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície používajú pri svojich náletoch na pozície IS.


Turecký prezident dnes, podobne ako aj v uplynulých dňoch, kritizoval neochotu spojencov pomôcť Turecku v boji proti IS. "Tí, ktorí prevracali svet naruby, keď Dáiš (IS) páchal útoky proti nim, teraz nechávajú Turecko v jeho boji proti tej istej organizácii osamotené," vyhlásil Erdogan dnes v Ankare. Dodal, že IS na Turecko útočí na dvoch frontoch: samovražednými atentátmi i ostreľovaním pohraničia.


Kilis, kde sýrski utečenci počtom prevyšujú miestnych obyvateľov, trpí cezhraničným ostreľovaním od polovice januára. Ostreľovanie si vyžiadalo životy 21 ľudí a desiatky zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona