Erdogan: Turecko chce s čistým štítom opäť začať spoluprácu s Ruskom

NETKY.SK • 9 August 2016, 09:25 • 2 min
Erdogan: Turecko chce s čistým štítom opäť začať spoluprácu s Ruskom

MOSKVA - Turecko chce obnoviť vzťahy s Ruskom a začať s ním opäť s čistým štítom spolupracovať v množstve odvetví, povedal pre agentúru TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Najvyšší turecký predstaviteľ to uviedol v pondelok večer pred plánovaným dnešným stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Petrohrade. Bude s ním hovoriť po prvý raz, odkedy sa v júni ospravedlnil za zostrelenie ruského vojenského lietadla pri turecko-sýrskych hraniciach z vlaňajšieho novembra.

 

Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou. Rusko naň reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do Turecka, čo vážne poškodilo tamojšiu ekonomiku. Obe krajiny pritom už pred zostrelením bombardéra mali vážne nezhody ohľadne Sýrie, kde Moskva a Ankara podporujú odlišné strany konfliktu.

 

V júni tohto roka však poslal Erdogan Putinovi list, v ktorom sa za zostrelenie stíhacieho bombardéra Su-24 ospravedlnil. Odvtedy sa vzťahy medzi oboma krajinami začali normalizovať: obnovili spoluprácu v oblasti boja proti terorizmu i vojenské kontakty, a okrem iného Putin vydal dekrét, ktorým zrušil obmedzenia pre cestovanie ruských turistov do Turecka.

 

Erdogan podľa agentúry Reuters dúfa, že návštevou Ruska by mohol vyprovokovať aj západné mocnosti, aby prehodnotili svoj vzťah k Ankare. Ten sa totiž vyhrotil po tom, ako v Turecku po potlačenom pokuse o štátny prevrat pozatýkali tisíce ľudí.

 

Erdogan v rozhovore pre TASS Putina opakovane nazval "drahým" či "váženým" priateľom.

 

"Táto návšteva mi pripadá ako nový míľnik v našich bilaterálnych vzťahoch, ktoré opätovne začínajú s čistým štítom," povedal turecký prezident. "Začne sa nová kapitola rusko-tureckých vzťahov. Táto nová kapitola bude obsahovať vojenskú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona