Erdogan: Turecko a islam sú vystavené útoku svetových médií

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:07 • 2 min
Erdogan: Turecko a islam sú vystavené útoku svetových médií

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes na stretnutí s moslimskými duchovnými uviedol, že islam i Turecko sú vystavené sústredeným útokom svetových médií.

slovakia

left justify in out

"Kladieme otázky, aké si za posledných 200 rokov nikto nepoložil, preto na nás svet útočí," uviedol Erdogan v Ankare na schôdzke s moslimskými hodnostármi. 
     

Vyslovil sa tiež za väčšie zastúpenie moslimov na svetovej politickej scéne a kritizoval Bezpečnostnú radu OSN za to, že v nej nie sú moslimské štáty. "Nie je tam zastúpený moslimský svet," upozornil a dodal, že sú to podmienky ako za prvej svetovej vojny, pričom zdôraznil, že "musia byť zmenené".
     

Erdogan dnes pred publikom v Ankare vyhlásil, že "spájanie cirkvi s politikou sa považuje za zlé". Kresťanské cirkvi však majú s politikou čosi spoločné: "veľkú nenávisť k islamu," uviedol.
     

Na margo médií Erdogan spresnil, že aj on sám je pod ich tlakom za svoje posledné výroky o rovnosti mužov a žien, ktorá je podľa jeho názoru neprirodzená, ako aj za tvrdenie, že Ameriku objavili moslimskí cestovatelia stovky rokov pred moreplavcom Krištofom Kolumbusom. Pripomenul, že ho kritizovali za to, keď žiadal, aby vyučovanie islamského náboženstva a hodiny Koránu boli povinné "ako fyzika". Turecký prezident vyjadril presvedčenie, že terčom útoku bude aj za svoje dnešné vyhlásenie. 
     

Erdoganovi sekularistickí oponenti vyjadrujú v súvislosti s prezidentovými vyhláseniami obavy o osud odluky štátu a cirkvi v Turecku a o republikánske ideály tureckého štátu založeného v roku 1923 Mustafom Kemalom Atatürkom.
     

Dnešný Erdoganov prejav k moslimským duchovným mal prakticky okamžite odozvu na sociálnych sieťach, kde diskutéri vyjadrili obavu, že prezident, zakladateľ proislamskej Strany spravodlivosti a rozvoja, sa snaží zmeniť spôsob života tureckých občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies