Erdogan si po zostrelení ruského bombardéra neželá eskaláciu

NETKY.SK • 25 November 2015, 12:24 • 2 min
Erdogan si po zostrelení ruského bombardéra neželá eskaláciu

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že jeho krajina si neželá žiadnu eskaláciu po tom, ako turecké letectvo v utorok v pohraničí zostrelilo ruský stíhací bombardér na misii v Sýrii. Vysvetlil, že Turecko takto chcelo len chrániť vlastnú bezpečnosť a "práva našich bratov" v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s tureckými podnikateľmi dnes Erdogan vyhlásil, že ruské lietadlo bolo zasiahnuté v čase, keď sa nachádzalo v tureckom vzdušnom priestore, ale havarovalo na území Sýrie, časť úlomkov dopadla aj v Turecku, pričom boli zranení dvaja ľudia.

 

"Nemáme zámer stupňovať tento incident. My sme len bránili našu vlastnú bezpečnosť a práva našich bratov," vyhlásil Erdogan s tým, že turecká politika ohľadom Sýrie sa nezmení.

"Budeme pokračovať v našom humanitárnom úsilí na oboch stranách sýrskej hranice. Sme odhodlaní prijať všetky potrebné opatrenia, aby sme predišli novej vlne imigrácie," zdôraznil Erdogan. Zostrelenie ruského lietadla v blízkosti sýrskej hranice bolo jedným z najzávažnejších verejne priznaných incidentov medzi členským štátom NATO a Ruskom za posledných 50 rokov, pripomenula agentúra Reuters.

 

Zainteresované strany pritom udalosť pertraktujú rozdielne: ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ruská stíhačka sa stala terčom útoku, keď bola kilometer v hĺbke nad sýrskym územím. Raketový útok na ruskú stíhačku Putin označil za "ranu do chrbta, zasadenú spolupáchateľmi teroristov", a upozornil, že tento incident bude mať vážne dôsledky na rusko-turecké vzťahy.

Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters v noci nadnes povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že toto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

 

Turecko však tvrdí, a to aj v liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN, že ruské lietadlo zostrelilo vo svojom vzdušnom priestore. Dodáva, že ruský bombardér spolu s ďalším lietadlom prenikol do tureckého vzdušného priestoru. Zotrval tam 17 sekúnd a nereagoval na žiadne z 10 varovaní, aby zmenil smer letu.

 

Poznatky Severoatlantickej aliancie (NATO) naznačujú, že ruské bojové lietadlo zostrelené Tureckom skutočne predtým narušilo turecký vzdušný priestor. "Informácie, ktoré máme od iných spojencov, sa zhodujú s tými, ktoré sme dostali od Turecka," vyhlásil v utorok večer po mimoriadnom rokovaní Rady NATO na úrovni veľvyslancov, iniciovanom Ankarou, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies