Erdogan sa zaviazal, že čistky v Turecku budú pokračovať

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 15:52 • 2 min
Erdogan sa zaviazal, že čistky v Turecku budú pokračovať

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od podporovateľov islamistického duchovného Fethullaha Güllena, ktorého Erdoganova vláda obviňuje z piatkového nevydareného pokusu o prevrat v Turecku. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Erdogan dnes vystúpil s príhovorom v mešite v Istanbule na pohreboch ľudí, zabitých pri pokuse časti armády o prevrat. Zaviazal sa, že "všetky štátne úrady vyčistí od vírusu" Güllenových podporovateľov.

 

Prezident dodal, že Turecko bude prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti a zahraničných vecí žiadať o vydanie duchovného, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, a tiež o vydanie jeho priaznivcov.

 

Davy ľudí v mešite skandovali: "Fethullah príde a zaplatí!" alebo "Boh je veľký!" a "Chceme trest smrti!" (pre účastníkov puču).

 

Turecký líder zareagoval, že požiadavky ľudí nemožno ignorovať, a preto sa o tom budú viesť diskusie.

Erdogan tiež prisľúbil, že nepoľaví v boji proti pučistom. Viackrát zopakoval, že v krajine sa šíri "rakovina", ktorú treba odstrániť, a ostro kritizoval svojho rivala Güllena.

 

"Nemajú kam ujsť," pokračoval Erdogan a vyzval svojich zástancov, aby v nasledujúce dni naďalej okupovali verejné priestory a vychádzali do ulíc.

 

Erdogan v prejave povedal, že v demokraciách "nemožno vôľu ľudu odsunúť na druhú koľaj", ale takisto dodal, že "nie sme za pomstu".

 

Duchovný Güllen, ktorého hnutie je v Turecku označované za teroristickú organizáciu, dôrazne poprel akúkoľvek účasť na piatkovom pokuse o vojenský prevrat.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies