Erdogan sa zastal Trumpa: Nie je to diktátor ale dobrý človek

NETKY.SK • 23 November 2016, 14:38 • 2 min
Erdogan sa zastal Trumpa: Nie je to diktátor ale dobrý človek

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan trvá na tom, že mnohí obyvatelia Európy a Spojených štátov nazývajú novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa "diktátorom" len preto, že vo voľbách nezvíťazil ich kandidát. Vyjadril sa tak na dnešnej konferencii Organizácie islamskej spolupráce (OIC), informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Turecký líder obvinil účastníkov protitrumpovských protestov na Západe z toho, že nerešpektujú demokraciu a výsledky prezidentských volieb. "V Amerike začali nazývať Trumpa diktátorom. V rôznych krajinách Európy vyšli demonštranti do ulíc, kričiac, že je diktátor. Prečo nerešpektujú výsledky hlasovania?" povedal na margo negatívnych nálad Erdogan.

 

Turecký prezident zároveň podotkol, že každý líder, ktorý neslúži záujmom Západu, je označovaný za despotu. "Nazývajú niekoho diktátorom? Potom by ste si o ňom mali myslieť pravý opak - že ide o dobrého človeka," zakončil Erdogan, ktorý je sám často kritizovaný za autokratický spôsob vládnutia, čo sa prejavilo aj pri represáliách v Turecku po júlovom pokuse o vojenský prevrat.

 

Erdogan dodal, že Trumpovými poznámkami o islame a moslimoch počas predvolebnej kampane nie je znepokojený. "V politike sme na takéto veci zvyknutí. Ľudia jeden deň vyslovia isté názory, neskôr ich však skorigujú," tvrdí Erdogan.

 

Vzťahy Turecka s administratívou dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu sú napäté. Ankara ostro vystupuje proti americkej podpore kurdských milícií v Sýrii, ktoré sú spájané s kurdskými povstalcami v Turecku, ako aj proti tomu, že USA odmietajú vydať do Turecka na stíhanie exilového duchovného Fethullaha Gülena. Erdogan telefonoval s Trumpom tesne po jeho volebnom víťazstve nad Hillary Clintonovou, pričom jeho budúce pôsobenie v Bielom dome označil za "nádejné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona