Erdogan sa vyhlásil za víťaza prezidentských volieb v Turecku

NETKY.SK • 10 August 2014, 23:24 • 2 min
Erdogan sa vyhlásil za víťaza prezidentských volieb v Turecku

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sa dnes večer poďakoval stúpencom za to, že ho zvolili za 12. prezidenta Tureckej republiky, čím deklaroval svoje víťazstvo v prvých priamym voľbách hlavy štátu v krajine.

slovakia

left justify in out

"Dnes to nie je Recep Tayyip Erdogan, kto zvíťazil v týchto voľbách, zvíťazila vôľa národa, demokracia," vyhlásil Erdogan pred tisícami stúpencov z balkóna ústredia svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare. "Uzatvárame jednu éru a presúvame sa k novej," dodal Erdogan, citovaný agentúrou Reuters. Vyzval tiež na začatie obdobia spoločenského zmierenia v krajine.

 

Po sčítaní 99 percent odovzdaných hlasovacích lístkov viedol Erdogan so ziskom 51,95 percenta hlasov, vyplýva z údajov štátnej tlačovej agentúry Anatólia, ktorá mala novinárov v centrách sčítania po krajine. Erdoganov hlavný súper Ekmeleddin Ihsanoglu mal podľa týchto informácií 38,34 percenta a tretí kandidát Selahattin Demirtas 9,71 percenta hlasov, informovala agentúra AP.

 

Volebná komisia oznámila len to, že Erdogan dostal podľa predbežných výsledkov väčšinu platných hlasov, oficiálne výsledky však zverejní až v pondelok.

 

Ihsanoglu už priznal porážku a zagratuloval Erdoganovi. "Dúfam, že výsledok bude prínosom pre demokraciu v Turecku," povedal Ihsanoglu. "Blahoželám pánovi premiérovi a prajem mu úspech," dodal v stručnom vyjadrení pre novinárov v Istanbule.

 

Erdogan teraz musí odstúpiť z postu premiéra, ktorý zastával 11 rokov. Víťazstvo v prvom kole prezidentských volieb mu umožní pokračovať v pláne posilnenia právomocí hlavy štátu, ktorá bola dosiaľ prevažne reprezentatívna. Jeho kritici sa obávajú, že by tak mohol pokračovať v islamizácii Turecka.

 

Tureckého prezidenta, ktorým bol doteraz Erdoganov spojenec z AKP a jeho nominant Abdullah Gül, dosiaľ volil na päť rokov parlament.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies