Erdogan sa pred referendom obul do pozorovateľov OBSE

NETKY.SK • 15 Apríl 2017, 09:44 • 2 min
Erdogan sa pred referendom obul do pozorovateľov OBSE

ISTANBUL - Dva dni pred referendom o ústavnej reforme, ktorá má výrazne posilniť právomoci hlavy štátu, kritizoval dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezávislých volebných pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

slovakia

left justify in out

"Kto vôbec si? Najprv si uvedom, kde sú tvoje hranice," vyhlásil Erdogan podľa agentúry DPA na margo OBSE na mítingu v meste Konya.

 

Svojimi slovami narážal na priebežnú správu pozorovateľov OBSE, v ktorej konštatujú, že odporcovia prechodu k prezidentskému systému vlády sú vo volebnej kampani zastrašovaní, ich mítingy sú zakazované a zasahuje voči nim polícia.

"Takúto správu nemôžeš odovzdať. Ale či už ju odovzdáš alebo nie: v nedeľu večer tento národ urobí s Božou pomocou svojím 'áno' to, čo je nevyhnutné," povedal Erdogan, ktorý svojim kritikom často tyká.

 

OBSE vyslala do Ankary 11 zahraničných odborníkov. V Turecku okrem toho od 25. marca pôsobí na pozvanie vlády 24 dlhodobých medzinárodných pozorovateľov OBSE. Turecko je členom OBSE od jej založenia v roku 1975.

 

V referende môže hlasovať vyše 55 miliónov oprávnených voličov priamo v Turecku, ďalších 5,5 milióna Turkov žije v cudzine, najviac v Európe, kde majú právo voliť takmer tri milióny z nich.

 

Volebné miestnosti sa na východe krajiny otvoria v nedeľu o 07.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a zatvoria sa o 16.00 h miestneho času (15.00 h SELČ). Inde je začiatok i koniec hlasovania posunutý o hodinu neskôr. Výsledky by mali byť známe do polnoci miestneho času (23.00 h SELČ).

 

Referendum sa bude konať počas výnimočného stavu vyhláseného po vlaňajšom júlovom pokuse o štátny prevrat, ktorý platí do stredy a obmedzuje aj zhromažďovacie právo. Erdogan nevylúčil, že výnimočný stav by mohol byť opäť predĺžený.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies