Erdogan vyzval na uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Palestíny

NETKY.SK • 14 December 2017, 16:46 • 2 min
Erdogan vyzval na uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Palestíny

ANKARA - Prezident Turecka Tayip Erdogan vyzval, aby bol Jeruzaem vyhlásený za hlavné mesto Palestíny. Informuje RIA.novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov, USA "pošliapali všetky medzinárodne normy", keď uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. "Stačí prejsť pár krokov, aby pochopili, že mesto sa nachádza pod okupáciou. Izrael - teroristicky štát, vojaci-teroristi schmatnú dieťa a hodia ho do väzenia," vyhlásil prezident Turecka, keď vystupoval na mimoriadnom summite Organizácie islamskej spolupráce v Istanbule.

 

Vyzval na uznanie Jeruzalema za hlavné mesto "okupovanej Palestíny" a poďakoval krajinám, ktoré odsúdili rozhodnutie Trumpa. "Verím, že 196 krajín - členov OSN, ukaže svoj správny postoj. USA môže byť silnou jadrovou krajinou, ale celý svet im nepatrí," dodal turecký prezident .

 

V Kremli už komentovali slová, ktoré povedal Erdogan a vyhlásili, že jeho postoj sa nezhoduje s ruským. Minuly týždeň Trump oznámil o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela a podpísal dokument o premiestnení amerického veľvyslanectva z Tel Avivu.

 

Rozhodnutie Spojených štátov schválil Izrael, čo vyvolalo negatívnu reakciu zo strany viacerých krajín sveta, v prvom rade krajín Blízkeho východu. Hnev Palestínčanov vyústil do desiatok potýčok, ozbrojených prepadnutí a raketových útokov na Západný breh rieky Jordán.
 

V krajinách Blízkeho východu sa po vyhlásení Trumpa začala vlna protestov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona