Erdogan pripustil výmenu rukojemníkov z Iraku za väznených príslušníkov IS

NETKY.SK • 23 September 2014, 09:51 • 2 min
Erdogan pripustil výmenu rukojemníkov z Iraku za väznených príslušníkov IS

NEW YORK - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripustil, že Turecko dosiahlo oslobodenie tureckých rukojemníkov zadržiavaných od júna v Iraku výmenou za prepustenie väznených príslušníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Tureckí občania boli v zajatí u islamistických džihádistov od 11. júna, keď teroristické milície počas bleskového útoku na severoiracký Mósul obsadili aj turecký generálny konzulát. V skupine 49 rukojemníkov boli dve deti, turecký generálny konzul s celou svojou rodinou a príslušníci tureckých jednotiek osobitného určenia. Bývalí rukojemníci sa do vlasti vrátili v nedeľu.

 

Bezpečnostné zdroje, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, spresnili, že k prepusteniu rukojemníkov došlo v meste Tál Abjád na sýrskej strane hraníc s Tureckom po tom, ako tam rukojemníkov prepravili z východosýrskej Rakky, ktorá je baštou Islamského štátu.

 

Turecký denník Hürriyet počas víkendu informoval, že turecká vláda nevyplatila islamistom žiadne výkupné, ani ich nevymenila za zadržiavaných väzňov. 

 

V tomto zmysle sa počas víkendu vyjadroval aj Erdogan, ktorý rozhodne poprel vyplatenie výkupného, ale o okolnostiach prepustenia rukojemníkov sa vyjadroval veľmi vágne. V noci nadnes však v New Yorku na margo špekulácii o výmene rukojemníkov za islamistických väzňov uviedol, že "také niečo je možné". Upozornil, že aj Izrael prepustil 1500 palestínskych väzňov, aby dostal na slobodu jedného izraelského rukojemníka.

 

V diskusii k článkom, ktoré denník Hürriyet, venoval téme oslobodenia rukojemníkov viacerí čitatelia vyslovovali predpoklad, že Turecko je "tieňovým" podporovateľom IS, čo súvisí aj s postojom vlády v Ankare k otázke kurdskej menšiny. Svedčí o tom podľa nich aj neochota tureckej vlády pridať sa ku koalícii arabských štátov a USA, ktoré chcú spolupracovať v boji s rozmáhajúcim sa IS. 

 

Čitatelia Hürriyetu tvrdia, že obavy tureckej vlády o životy medzičasom prepustených tureckých rukojemníkov boli len zámienkou, ktorou Ankara zahmlila skutočné dôvody vedúce k obmedzeniu jej účasti na operáciách proti islamistom výlučne na poskytnutie informácií tajných služieb, plnenie špecifických logistických úloh a posilnenie svojich hraníc. 

 

Iní čitatelia však upozorňujú, že Turecko na svojom území prijalo už 1,3 milióna utečencov zo Sýrie, teda oveľa viac ako ktorákoľvek iná krajina v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies