Erdogan pozval prezidenta znepriateleného Arménska

NETKY.SK • 16 Január 2015, 15:26 • 2 min
Erdogan pozval prezidenta znepriateleného Arménska

ANKARA - Turecký prezident Recep Erdogan pozval svojho arménskeho náprotivka Serža Sargsjana na aprílové spomienkové podujatia pri príležitosti stého výročia Bitky o Galipoli ako súčasti prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Agentúre AFP to v piatok potvrdili zdroje z prostredia tureckej vlády. Tá pritom s Arménskom nemá diplomatické vzťahy pre masakru státisícov Arménov vojskami vtedajšej Osmanskej ríše, predchodcu dnešného Turecka. Spomienka na jej sté výročie koliduje s aprílovou spomienkou na galipolskú bitku. Práve masové zabíjanie Arménov Osmami je základným problémom medzi Ankarou a Jerevanom, keďže Turci odmietajú požiadavku označiť to za genocídu. Je preto otázne, či sa Sargsjan objaví medzi desiatkami pozvaných hostí, medzi ktorými nechýba ani americký prezident Barack Obama.

 

Spojeneckí vojaci pod britským velením v apríli 1915 po prvýkrát vstúpili na polostrov Gallipoli v snahe prevziať kontrolu nad prielivmi Bospor a Dardanely, čím by obsadili aj Istanbul. Po boku Osmanov víťazne bojovali aj Arméni. Osmanským vojskám velil Mustafa Kemal, neskorší zakladateľ moderného Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona