Erdogan "pôjde po krku" firmám napojeným na pokus o prevrat

NETKY.SK • 4 August 2016, 14:36 • 2 min
Erdogan "pôjde po krku" firmám napojeným na pokus o prevrat

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes zaprisahal, že zasiahne proti firmám a podnikom napojeným na moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v dobrovoľnom exile v Pensylvánii v USA. Erdogan ho obviňuje, že stál za nevydareným pokusom o prevrat v Turecku z 15. júla.

slovakia

left justify in out

Turecká vláda označuje Gülenovo hnutie za teroristickú organizáciu, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Erdogan dnes v príhovore k šéfom obchodných komôr v Ankare povedal, že turecká vláda "je odhodlaná úplne prerušiť všetky obchodné prepojenia tejto organizácie, ktorá má na rukách krv".

 

Prezident dodal, že "každý cent", ktorý ide Gülenovmu hnutiu, "je nábojom v hlavni, ktorý bude vystrelený proti tejto krajine. Tak ako neodpúšťame tým, čo náboj vystrelia, neodpustíme ani tým, čo financujú tento náboj".

 

Turecká vláda po pokuse o prevrat rozšírila čistky podozrivých osôb aj na podnikateľské kruhy v Turecku. Erdogan zároveň označil nedávnu vlnu zatýkania "iba za vrchol ľadovca".

 

"Osoby, ktoré sme už chytili, sú len špičkou ľadovca," povedal dnes v Ankare. A vyhlásil, že Gülenovo hnutie je obzvlášť silné v súkromnom sektore.

 

Erdogan vyzval predstaviteľov podnikateľskej oblasti, aby úradom nahlásili podozrivých Gülenových podporovateľov. "Môže to byť niekto, kto je vedľa vás," povedal. Každý, kto financuje Gülenovo hnutie, je podľa neho vinný rovnako ako organizátori prevratu.

 

Prezident sa zaviazal, že všetkých Gülenových podporovateľov odstráni z mocenských pozícií. "Vírus sa rozšíril všade. Nebudeme mať ani jedného takého člena... Nedali sme za čistkami bodku, toto je len čiarka," vyhlásil Erdogan, ktorého citovala agentúra DPA.

 

Zatiaľ znášali čistky vládni zamestnanci. Podľa správ vlády z utorka 2. augusta bolo dočasne odvolaných 58.611 štátnych zamestnancov a ďalších 3499 bolo prepustených. Okrem toho vyše 20.000 učiteľom v súkromných školách odobrali licencie.

 

Gülen bol dlhodobým spojencom prezidenta Erdogana, ale obaja sa pred niekoľkými rokmi rozhádali, čo spôsobilo v Turecko množstvo spoločenských otrasov.

 

V štátnej správe a armáde sa údajne nachádzajú nasledovníci duchovného a pribúdali najmä odvtedy, ako sa do vlády dostala Erdoganova konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

Podľa stredajšej správy ministerstva vnútra bolo zadržaných 25.917 ľudí a na 13.419 z nich vydali aj zatykač.

Minister vnútra Efkan Ala informoval, že zrušili platnosť 74.562 pasov, aby sa tak zabránilo podozrivým osobám ujsť z krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies