Erdogan podpísal nové dekréty posilňujúce prezidentský systém

NETKY.SK • 15 Júl 2018, 14:58 • 2 min
Erdogan podpísal nové dekréty posilňujúce prezidentský systém

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal sedem nových dekrétov, ktoré zavádzajú viaceré štrukturálne zmeny v dôležitých štátnych orgánoch a na ministerstvách.

slovakia

left justify in out

Jeden z dekrétov podriaďuje generálny štáb ministrovi obrany, informovala agentúra Anadolu.

 

Reštrukturalizovaná bola Najvyššia vojenská rada Turecka. Rada sa stretne najmenej raz do roka a zvoláva ju viceprezident, ktorého vymenúva prezident. Ak je to potrebné, radu môže zvolať aj prezident. Členmi rady budú okrem viceprezidenta aj ministri financií, štátnej pokladnice a školstva.

 

Ďalším dekrétom vymenoval Erdogan nových rektorov šiestich univerzít.

 

Všetky vyhlášky vyšli v úradnom vestníku v nedeľu, teda v deň druhého výročia neúspešného pokusu o prevrat.

 

Erdogan zložil v pondelok v Ankare prísahu na svoje ďalšie funkčné obdobie. Bol to dôležitý míľnik oficiálneho prechodu Turecka z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého je Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády.

 

Už nasledujúci deň vydal tri dekréty, s ktorými si okrem iného zabezpečil väčší vplyv na ozbrojené sily. Za ministra obrany Erdogan vymenoval bývalého náčelníka generálneho štábu tureckých ozbrojených síl Hulusiho Akara.

 

Zavedenie prezidentského systému odsúhlasili Turci v kontroverznom referende konanom v apríli 2017. Erdogan teraz môže prijímať dekréty s účinnosťou zákona a rovnako ako pri menovaní ministrov na to nepotrebuje súhlas parlamentu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies