Erdogan počas summitu NATO diskutoval o nárazníkovej zóne na hranciach so Sýriou

NETKY.SK • 21 September 2014, 14:39 • 2 min
Erdogan počas summitu NATO diskutoval o nárazníkovej zóne na hranciach so Sýriou

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes informoval, že počas nedávneho summitu NATO vo Walese rokoval s prezidentom USA Barackom Obamom a ďalšími západnými politikmi o vytvorení nárazníkovej zóny pozdĺž tureckých hraníc so Sýriou.

slovakia

left justify in out

Turecko momentálne čelí jednému z najmasovejších náporov utečencov zo Sýrie, kde pred viac ako tromi rokmi vypukla občianska vojna. Najnovší nápor Sýrčanov, väčšinou Kurdov, súvisí s razantným postupom ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí obsadili desiatky Kurdmi obývaných dedín a napredujú k hraniciam s Tureckom, pričom sa priblížili k pohraničnému mestu Ajn al-Arab, známemu aj pod kurdským názvom Kobané. Tamojší kurdskí lídri už medzičasom vyzvali tureckých Kurdov, aby sa pridali k boju proti islamistom.  
     

Za posledné dva dni prešlo cez sýrske hranice do Turecka najmenej 70.000 ľudí, uviedla dnes pre agentúru Reuters predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov  Carol Batchelorová, podľa ktorej je reálne, že utečencov môže byť aj 100.000. Diplomatka vyjadrila presvedčenie, že táto situácia odzrkadľuje hlboký strach ľudí v Sýrii i Iraku, kde Islamský štát v niektorých oblastiach vyhlásil kalifát.
     

Turecké úrady spočiatku bránili sýrskym utečencom vo vstupe na svoje územie, v piatok však hranice otvorili. 
     

Batchelorová vyjadrila Turecku vďaku za pomoc sýrskym utečencom. Súčasne uviedla, že boje a rýchlo sa meniaca situácia v okolí Kobané prakticky znemožňujú poskytovanie pomoci sýrskym utečencom ešte vtedy, kým sú na území Sýrie, takže jediným riešením je ponechať turecké hranice otvorené.
     

Islamský štát sa od utorka zmocnil najmenej 64 dedín okolo Kobané, pričom do bojov nasadil ťažké zbrane a tisíce ozbrojencov. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) islamisti v sobotu popravili najmenej 11 civilistov, vrátane dvoch chlapcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies