Erdogan po dráme v Istanbule skrátil návštevu Rumunska

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 18:52 • 2 min
Erdogan po dráme v Istanbule skrátil návštevu Rumunska

BUKUREŠŤ - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu skrátil program svojej návštevy Rumunska, aby mohol vyjadriť sústrasť rodine prokurátora, ktorý počas predošlého dňa zahynul po šesťhodinovej rukojemníckej dráme v Istanbule.

slovakia

left justify in out

Udalosť spojená s činnosťou zakázanej ultraľavicovej skupiny Revolučná ľudovo-oslobodzovacia strana - front (DHKP-C) má v Turecku masovú odozvu a premiér Ahmet Davutoglu prisľúbil vypátranie organizátorov, pričom vyjadril predpoklad, že dvojica páchateľov sa riadila príkazmi zo zahraničia. Obaja radikáli, ktorí prokurátora Mehmeta Selima Kiraza zajali v budove súdu, prišli o život v prestrelke s políciou. Erdogan počas jednodňového pobytu v Rumunsku rokoval o posilnení obchodných vzťahov a spoločných cvičeniach NATO.

 

Radikáli z DHKP-C zajali prokurátora v súvislosti so smrťou 15-ročného Istanbulčana zraneného počas protivládnych protestov v roku 2013. Berkin Elvan zomrel v marci 2014 po deviatich mesiacoch v kóme, za čo prívrženci krajnej ľavice pripisujú vinu vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Kiraz viedol vyšetrovanie daného prípadu. Aktéri utorňajšej drámy okrem iného požadovali zverejniť mená príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí mali byť spoluzodpovední za chlapcovo zranenie, a ich postavenie pred "ľudové súdy". Polícia so zadržiavateľmi vyjednávala šesť hodín, nakoniec však vtrhla do budovy, pretože z nej bolo počuť streľbu. Obaja ozbrojenci počas operácie zahynuli, zatiaľ čo Kiraz utrpel ťažké zranenia, ktorým neskôr takisto podľahol. 

 

Premiér Davutoglu v stredu oznámil, že nariadil "všetky druhy operácií" proti možným spolupáchateľom. Vyjadril tiež presvedčenie, že cieľom incidentu bolo vyvolať chaos v Turecku pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 7. júna. Štátna tlačová agentúra Anadolu medzitým informovala o zadržaní 19 údajných členov DHKP-C v meste Antalya. Na Kirazovom pohrebe v Istanbule sa zúčastnili tisíce ľudí vrátane Davutoglua. 

 

Extrémistická DHKP-C sa začala formovať už koncom 70. rokov, odkedy sa prihlásila k početným atentátom a bombovým útokom. Turecko, EÚ a USA ju považujú za teroristickú organizáciu. Podľa tureckej polície bol členom DHKP-C aj páchateľ minuloročného útoku na veľvyslanectvo USA v Ankare, kde výbuch okrem samotného útočníka usmrtil aj príslušníka ochranky a viacero ďalších ľudí zranil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies