Erdogan plánuje navštíviť Irán, sleduje však vývoj v Jemene

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 14:01 • 2 min
Erdogan plánuje navštíviť Irán, sleduje však vývoj v Jemene

ISTANBUL/DUBAJ - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok povedal, že stále plánuje na budúci týždeň navštíviť Irán, no pozorne sleduje krízu v Jemene, ktorá zhoršila diplomatické vzťahy medzi Ankarou a Teheránom.

slovakia

left justify in out

Zrušenie cesty by ešte väčšmi narušilo vzťahy medzi dvoma susedmi zhoršenými pre konflikt v Sýrii a krízu v Jemene, kde Ankara podporuje operáciu na čele so Saudskou Arábiou proti jednotkám Hautíovcov. "Zatiaľ sa držíme nezmeneného iránskeho programu, no monitorujeme Jemen," povedal Erdogan novinárom v Istanbule.

 

Erdogan minulý týždeň obvinil Irán zo snahy dominovať na Blízkom východe a povedal, že "sú snahy Turecko nahnevať". Teherán vyzval, aby stiahol svoje jednotky z Jemenu a zastavil podporu šiitským jednotkám Hautíovcov. Irán, ktorý všetky obvinenia odmietol, si povolal tureckého veľvyslanca, aby slová Erdogana vysvetlil. Iránski predstavitelia vyzvali následne vládu, aby návštevu naplánovanú na 7. apríla zrušila. Iránsky minister zahraničia Džavád Zaríf tiež verejne odmietol Erdoganove obvinenia a obvinil ho z vykonávania politiky, ktorá škodí regiónu. 

 

Bojové lietadlá koalície na čele so Saudskou Arábiou v noci z nedele na pondelok útočili na jemenské hlavné mesto Saná počas piateho dňa bola proti Hautíovcom, ktorí sa snažia zvrhnúť sunnitského prezidenta Mansúra Hádího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies