Erdogan plánuje na dnes veľkú manifestáciu k výročiu dobytia Konštantínopola

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 09:00 • 2 min
Erdogan plánuje na dnes veľkú manifestáciu k výročiu dobytia Konštantínopola

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje dnes usporiadať v Istanbule veľkolepú manifestáciu pri príležitosti 563. výročia dobytia byzantského Konštantínopola osmanskými Turkami.

slovakia

left justify in out

Oficiálne miesta sa domnievajú, že na zhromaždení sa zúčastní až milión ľudí, píše agentúra DPA.

Podľa kancelárie istanbulského starostu má účastníkom slávnostnej udalosti byť aj Binali Yildirim, nový šéf vládnucej umiernenej islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a zároveň dezignovaný predseda tureckej vlády.

 

Súčasťou osláv bude letecká prehliadka tureckých vzdušných síl a v uniforme elitnej pechotnej jednotky osmanskej armády sa predstaví aj symbolických 563 janičiarov.

 

Diváci si budú môcť pozrieť i mapy v projekcii 3D, ako vyzeral Istanbul v roku 1453, keď ako hlavné mesto Byzantskej ríše Konštantínopol padol 29. mája do rúk Osmanom.

 

Oslavám predchádzala zo strany tureckej vlády rozsiahla reklamná i marketingová kampaň, využívajúca podobizne sultána Mehmeda II. Dobyvateľa (1451-1481) i súčasného tureckého prezidenta Erdogana.

 

Armáda osmanských Turkov pritiahla pred byzantský Konštantínopol v apríli 1452 a začala jeho posledné, konečné obliehanie. Obranu celého mesta zaisťovala okrem vojakov aj domobrana, turecká armáda tvorená janičiarmi bola však v znateľnej presile.

 

Konštantínopol bol dobytý 29. mája 1453, čím aj definitívne zanikla Byzantská ríša. Začalo sa prenasledovanie kresťanov a ich vyháňanie, kostoly boli zmenené na mešity a Konštantínopol sa pod názvom Kostantiniyye stal hlavným mestom Osmanskej ríše.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies