Erdogan: Operácie proti islamistom a Kurdom budú pokračovať

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 16:10 • 2 min
Erdogan: Operácie proti islamistom a Kurdom budú pokračovať

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil dnešné nálety tureckých stíhačiek na základne extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na severe Sýrie za "prvý krok".

slovakia

left justify in out

Súčasne vyhlásil, že akcie tureckých bezpečnostných zložiek proti islamistom, Kurdom a ľavicovým miltantom budú tiež pokračovať.


Pred novinármi v Istanbule Erdogan okrem toho vyhlásil, že militantné skupiny musia zložiť zbrane, v opačnom prípade budú "čeliť dôsledkom". 


Najnovší vývoj v Turecku dnes komentoval aj turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorý tiež potvrdil, že bezpečnostné operácie zamerané proti IS, ako aj proti ľavicovým kurdským militantom, neboli jednorazové, ale komplexné a budú pokračovať. Na tlačovej konferencii Davutoglu informoval, že počas dnešnej koordinovanej policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila v 13 provinciách, bolo zadržaných 297 podozrivých osôb, z toho 37 cudzincov. 


Razie nasledovali krátko po vzdušnom útoku tureckých stíhacích lietadiel na pozície IS v Sýrii. Ich výsledkom je zničenie stanovených cieľov, uviedol Davutoglu. Dodal, že turecké stíhačky nevstúpili so sýrskeho vzdušného priestoru. Podľa jeho slov Sýria o tejto operácii nebola informovaná. 
Agentúra Dogan dnes s odvolaním sa na nemenované vojenské zdroje uviedla, že pri tomto prvom nálete tureckých lietadiel na ciele IS v Sýrii prišlo o život 35 islamistov. Pri útokoch na tri ciele boli použité bomby s laserovým navádzaním na cieľ. 


Nálet sa uskutočnil krátko po tom, ako Turecko oznámilo, že dalo Spojeným štátom súhlas s využívaním vojenskej základne Incirlik pri útokoch na IS v Sýrii a Iraku, kde islamisti kontrolujú rozsiahle územia. Podľa správ tureckých médií bola dohoda o využívaní strategicky významnej základne ležiacej neďaleko juhotureckej Adany, dokončená v noci zo stredy na štvrtok. 


V ten deň sa uskutočnil aj telefonický rozhovor prezidentom USA a Turecka - Baracka Obamu a Erdogana -, v ktorom sa dohodli na spolupráci pri zastavení prílevu zahraničných bojovníkov do oblasti Blízkeho východu a zabezpečení tureckých hraníc so Sýriou. Obaja lídri diskutovali aj o prehĺbení vzájomnej spolupráce v boji proti IS, ktorá dobyla rozsiahle územia v Iraku a Sýrii a vyhlásila na nich kalifát. Špekulácie, že prezidenti hovorili aj o využívaní Incirliku na dislokáciu amerických stíhačiek Biely dom nepotvrdil. 

 

Turecko doposiaľ nedovoľovalo medzinárodnej koalícii pod vedením USA, bojujúcej proti IS v Sýrii, aby využívala Incirlik na štarty bombardovacích lietadiel. Výnimku majú v tomto smere len americké bezpilotné stroje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies