Erdogan opäť útočil na Európsku úniu, do bloku však stále chce

NETKY.SK • 1 December 2016, 17:32 • 2 min
Erdogan opäť útočil na Európsku úniu, do bloku však stále chce

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zintenzívnil dnes svoju rétoriku voči Európskej únii napriek tomu, že stále trvá na záujme svojej krajiny o vstup do tohto zoskupenia.

slovakia

left justify in out

"Boli sme súčasťou Európy vyše 650 rokov bez prerušenia, s naším štátom, našou kultúrou a našou civilizáciou, a jej súčasťou budeme aj naďalej," vyhlásil Erdogan. Obvinil tiež EÚ z toho, že ustupuje od prísľubov, ktoré dala Turecku, vrátane bezvízového cestovania pre tureckých občanov.

 

Európska únia požaduje od Ankary splnenie dohodnutých kľúčových reforiem pred tým, než bude pokračovať v prístupovom procese. Európsky parlament prijal v novembri odporúčanie zmraziť prístupové rokovania s Tureckom pre obavy v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv v tomto štáte.

 

V Turecku sa odohral v júli neúspešný pokus o štátny prevrat, po ktorom vláda vyhlásila výnimočný stav. Táto situácia trvá dodnes a umožňuje armáde a úradom aplikovať rozšírené donucovacie právomoci. Okolo 37.000 ľudí vrátane novinárov, intelektuálov, politikov a členov armády sa tak pre rôzne podozrenia ocitlo vo vyšetrovacej väzbe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona