Erdogan ohlásil stiahnutie žalôb ohľadne urážok hlavy štátu

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 06:31 • 2 min
Erdogan ohlásil stiahnutie žalôb ohľadne urážok hlavy štátu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rozhodol stiahnuť všetky žaloby voči osobám, ktoré ho údajne urazili. Oznámil to dnes na podujatí v hlavnom meste Ankara, venovanom obetiam neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku z 15. júla.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra AP, chce "len pre tentoraz prepáčiť a odvolať všetky konania ohľadne mnohých prejavov neúcty a urážok" namierených proti nemu ako hlave štátu. Erdogan pritom poukázal na "novú chúlostivú situáciu", ktorej by mali prispôsobiť svoje správanie "všetky zložky spoločnosti a v prvom rade politici".

 

Urážka prezidenta je v Turecku trestným činom, ktorého páchateľ môže dostať trest do výšky štyroch rokov väzenia. Príslušný zákon bol v minulosti využívaný len zriedka, odkedy však Erdogan nastúpil na prezidentský post v roku 2014, prokuratúra otvorila stovky takýchto konaní. Žalobám čelili a čelia novinári, karikaturisti, akademici či dokonca školáci.

 

Erdogan počas dnešného vystúpenia taktiež odmietol kritiku západných krajín ohľadne postupu tureckých orgánov po prekazenom puči a odkázal, aby "sa starali o seba".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies