Erdogan odsúdil izolovanie Kataru. Tento krok považuje za neľudský a protirečí hodnotám islamu

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:45 • 2 min
Erdogan odsúdil izolovanie Kataru. Tento krok považuje za neľudský a protirečí hodnotám islamu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil izoláciu Kataru jeho arabskými susedmi a označil ju za porušenie hodnôt islamu.

slovakia

left justify in out

Turecko je regionálnym spojencom Kataru a Erdoganove slová z utorka sú zatiaľ najsilnejšou reakciou na napätú situáciu, ktorá vznikla po tom, ako Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili vzťahy s Katarom a začali voči nemu uplatňovať ekonomické sankcie. Diplomatický konflikt vznikol na základe obvinení, že Katar financuje extrémistické islamistické skupiny. Katar tieto obvinenia odmieta.

 

"Izolovať štát vo všetkých možných oblastiach je neľudské a protirečí to hodnotám islamu. Je to ako by bol nad Katarom vynesený rozsudok smrti," vyhlásil Erdogan v utorok v Ankare na stretnutí s členmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

Upozornil, že práve Katar spoločne s Tureckom zaujali "najzásadnejší postoj proti teroristickej organizácii Islamský štát". Dodal, že obviňovanie Kataru je nezmyselné. Ekonomické sankcie uvalené na Katar štátmi regiónu viedli k prerušeniu dovozu potravín a ďalších komodít. Spôsobili tiež, že niektoré zahraničné banky znižujú rozsah svojho podnikania v tomto štáte.

 

Katar pred vypuknutím diplomatickej krízy dovážal zo zahraničia - najmä zo susediacich štátov v Perzskom zálive - až 80 percent potravín. Teraz o dodávkach potravín a vody vedie rokovania s Iránom a Tureckom.

Reštrikcie voči Kataru kritizoval aj iracký premiér Hajdár Abádí, ktorý v utorok upozornil, že uvalené sankcie škodia radovým obyvateľom emirátu, nie jeho vládcom.

 

Arabské štáty Perzského zálivu verejne voči Kataru nevzniesli žiadne požiadavky. Neoficiálne však od neho žiadajú prerušenie diplomatických vzťahov s Iránom, vyhostenie všetkých členov palestínskeho hnutia Hamas a hnutia Moslimského bratstvo, zmrazenie bankových kont členov Hamasu, ukončenie podpory teroristických organizácií a zasahovania do záležitostí Egypta, spresnila agentúra Reuters.

 

Niektorí analytici tvrdia, že medzi požiadavkami je aj ukončenie činnosti satelitnej televízie al-Džazíra alebo zmena jej redakčnej politiky.

 

Turecko a Katar poskytovali podporu hnutiu Moslimské bratstvo, ktoré bolo nedávno v Egypte vplyvnou politickou silou, a podporili aj povstalcov bojujúcich v Sýrii za zosadenie prezidenta Bašára Asada.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies