Erdogan odmietol previezť systémy S-400 na Ukrajinu

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 15:06 • 2 min
Erdogan odmietol previezť systémy S-400 na Ukrajinu

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan komentoval informácie o údajnej ponuke Washingtonu Ankare na prevod systémov S-400 získaných z Ruska na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

„K tomuto sme sa vyjadrili už predtým a táto téma je uzavretá. Je to náš majetok v bode obrany. Táto otázka je pre nás uzavretá,“ povedala hlava štátu novinárom v lietadle po návrate z Bruselu. Pripomenul, že šéf komunikácie Fahrettin Altun už na túto tému reagoval v článku The Wall Journal. „Nie je potrebné to viac komentovať,“ dodal Erdogan.

 

img

Recep Tayyip Erdogan

 

Predtým agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje uviedla, že Spojené štáty ponúkajú Turecku prevod systémov protivzdušnej obrany S-400 získaných z Ruska ukrajinským jednotkám. Americké úrady teraz po celom svete hľadajú protilietadlové raketové systémy ruskej alebo sovietskej výroby, ktoré by Ukrajina mohla použiť.

 

Prečítajte si tiež: Lietadlo s poľským prezidentom muselo núdzovo pristáť!

 

Riaditeľ Centra pre analýzu svetového obchodu so zbraňami (TsAMTO) Igor Korotčenko pre RIA Novosti povedal, že „prevod systémov protivzdušnej obrany S-400 na Ukrajinu nie je možný, pretože by to znamenalo pre Ankaru vzdanie sa suverenity a mimoriadne prospešnej vojensko-technickej a ekonomickej spolupráce s Ruskom, čo taký politik ako turecký prezident Tayyip Erdogan nikdy neurobí“.

 

img

Joe Biden

 

„Nákup S-400 Tureckom sa stal jedným z najdôležitejších aspektov posilnenia národnej obrany tejto krajiny z hľadiska uzavretia vzdušného priestoru. A to nie je len otázka vojenskej, ale aj národnej prestíže, takže dohoda, ktorú Spojené štáty ponúkajú Turecku, by sa rovnala vzdaniu sa národnej suverenity, čo si jednoducho nemožno predstaviť,“ povedal Korotčenko.

 

Nákup S-400 sa stal jedným z hlavných problémov vo vzťahoch medzi USA a Tureckom, ktoré sa napriek politickému tlaku, sankciám a vylúčeniu Ankary z výrobného programu stíhačiek piatej generácie F-35, nechystá opustiť ruský protilietadlový raketový systém.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Na čom sa dohodli lídri NATO?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona