Erdogan obvinil z bombového útoku v meste Kayseri stranu PKK

NETKY.SK • 17 December 2016, 14:39 • 2 min
Erdogan obvinil z bombového útoku v meste Kayseri stranu PKK

ANKARA - Bombový útok, ktorý dnes v tureckom meste Kayseri pripravil o život 13 vojakov, nastražili príslušníci militantnej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Vyhlásil to prezident krajiny Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu vo vyhlásení uviedla, že atentát, ktorý si vyžiadal aj ďalších 55 zranených vojakov a civilistov, je dielom "separatistickej teroristickej organizácie" PKK, pričom tento násilný incident prirovnal k vývoju situácie v Iraku a Sýrii. Podľa neho je Turecko pod "spoločným útokom" teroristických organizácií.

Hoci sa bezprostredne k útoku nikto neprihlásil, turecký vicepremiér Veysi Kaynak ho prirovnal k dvojici koordinovaných výbuchov, ktoré sa odohrali minulý týždeň pred futbalovým štadiónom v Istanbule. K týmto incidentom, pri ktorých zahynulo 36 policajtov a osem civilistov, sa neskôr prihlásila frakcia PKK.

Turecká štátna agentúra Anadolu informovala, že dnešný výbuch nastal pri vstupnej bráne do univerzity Erciyes, pričom zasiahol autobus prevážajúci miestnych vojakov na dovolenke a iných pasažierov. Podľa tureckým ozbrojených síl explózia nastala o 8.45 h miestneho času (6.45 h SEČ).

Turecko, členská krajina NATO a súčasť koalície bojujúcej pod velením USA proti tvz. Islamskému štátu, je podráždené skutočnosťou, že Washington v tomto ťažení podporuje sýrskych Kurdov. Ankara totiž považuje kurdské polovojenské jednotky v Sýrii za predĺženú ruku PKK a obáva sa, že by mohli vyburcovať povstanie tureckých Kurdov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies