Erdogan: Neodstúpim kvôli zodpovednosti za svojich voličov

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:46 • 2 min
Erdogan: Neodstúpim kvôli zodpovednosti za svojich voličov

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že nemôže vyhovieť požiadavkám demonštrantov vyzývajúcich ho na odstúpenie z funkcie, pretože pociťuje zodpovednosť za všetkých tých, ktorí mu vyjadrili podporu vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Vyše týždňa trvajúce protesty proti vláde označil Erdogan za nedemokratické a za pokus "menšinových skupín" ovládnuť väčšinu. "Ak by som prestal vnímať takú významnú vec, tak by sa ma 50 percent hlasujúcich za nás (vládnucu stranu AKP) pýtalo, prečo som sa tak rozhodol," konštatoval Erdogan, ktorého v dnešnom vydaní citovala väčšina tureckých novín.

Vyhlásenie premiér uskutočnil deň po návrate z pracovnej cesty v Severnej Afrike. Po návrate ho na istanbulskom letisku čakali desaťtisíce stúpencov, ktorým sa prihovoril z autobusu s otvorenou strechou. Jeho prejav naživo vysielala turecká televízia. Priaznivci niekoľko hodín blokovali prístupové cesty k letisku a skandovali Erdoganovo meno.

Demonštrácie proti desať rokov trvajúcej vláde premiéra Erdogana sa za účasti tisícok ľudí uskutočnili paralelne v Istanbule i Ankare. Erdogan vo štvrtok v Tunisku potvrdil, že jeho vláda bude i napriek masovým protestom pokračovať v kontroverzných plánoch na prestavbu malého parku v centre Istanbulu, ktoré dali podnet na vypuknutie nepokojov.

Na návšteve Tuniska vyjadril Erdogan názor, že skupiny - zodpovedné za predchádzajúce násilné útoky - boli zmanipulované pri demonštráciách, ktoré sa začali ako environmentálny protest v Istanbule.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies