Erdogan navrhol výstavbu mešity na Kube

NETKY.SK • 12 Február 2015, 18:57 • 2 min
Erdogan navrhol výstavbu mešity na Kube

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navrhol Kube, aby na tomto karibskom ostrove postavila mešitu. Erdogan sa podľa agentúry Reuters snažil na návšteve Havany presadiť plán, ktorý bol evidentne inšpirovaný vierou v to, že Ameriku objavili moslimovia.

slovakia

left justify in out

Po rokovaniach s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom Erdogan v stredu povedal, že sa snažil nájsť súhlas na to, aby mohlo Turecko postaviť v Havane mešitu, ktorej podoba by vychádzala z modelu mešity vo štvrti Ortaköy na európskom brehu bosporskej úžiny v Istanbule.
     

Podľa agentúry Reuters nebolo jasné, akú odpoveď dostal Erdogan od predstaviteľov oficiálne sekulárnej Kuby. V komunistickej krajine, v ktorej sa väčšina z približne 11 miliónov obyvateľov hlási ku katolicizmu, žije len niekoľko tisíc moslimov.
     

Vlani v novembri Erdogan na istanbulskej konferencii moslimských lídrov z Latinskej Ameriky povedal, že moslimovia sa dostali do Ameriky už v 12. storočí, ešte pred jej objavením moreplavcom Krištofom Kolumbusom v roku 1492.
     

Erdoganovo tvrdenie, že moslimovia pricestovali do Ameriky už v predkolumbovskej ére, sa zakladá na odkaze v Kolubusovom cestovateľskom denníku, ktorý hovorí o útvare v podobe mešity na vrchole hory.
     

Prevažne moslimské Turecko má s Kubou iba nepatrné obchodné vzťahy. Erdoganova návšteva Havany bola súčasťou jeho cesty po Latinskej Amerike, v rámci ktorej má v pláne cestu do Kolumbie a Mexika, dodal Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies