Erdogan navrhol udeľovať sýrskym utečencom v Turecku turecké občianstvo

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 14:25 • 2 min
Erdogan navrhol udeľovať sýrskym utečencom v Turecku turecké občianstvo

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prišiel s návrhom udeľovať turecké občianstvo tým sýrskym utečencom, ktorí by o to prejavili záujem.

slovakia

left justify in out

Svoj návrh zverejnil v sobotu večer počas návštevy v pohraničnom meste Kilis, kde sa zúčastnil na tradičnej večeri iftár podávanej počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán po západe slnka.

 

Ako informovala agentúra Anadolu, Erdogan už vydal pokyny, aby v záležitosti začalo konať aj ministerstvo vnútra. Nespresnil však, o aké kroky ide.

 

Agentúra DPA uviedla, že kritici Erdoganovho návrhu už začali špekulovať, že súčasne s tureckým občianstvom dostanú utečenci zo Sýrie aj volebné právo.

 

Mnohí blogeri sa na sociálnych sieťach vyjadrili, že na prijatie takého rozhodnutia nemá Erdogan právo bez predchádzajúceho referenda. Iní sa obávajú, že Erdoganova ústretovosť voči utečencom zo Sýrie je len manévrom, ktorý mu má zabezpečiť nových voličov, aby uskutočnil svoj cieľ zaviesť v Turecku silný prezidentský systém.

 

V Turecku momentálne žije asi 2,7 milióna utečencov zo Sýrie. Mnohí z nich sú podľa DPA vďační Erdoganovi a jeho Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) za poskytnutie azylu a svoju vďačnosť by zrejme prejavili aj pri voľbách.

V Kilisi, ako pripomína DPA, sýrski utečenci svojím počtom prevyšujú miestne obyvateľstvo. V príhovore k nim Erdogan v sobotu uviedol: "Považujeme vás za bratov a sestry, nie ste vzdialení od svojej vlasti, len od svojich domovov a pôdy, lebo Turecko je aj vašou vlasťou".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona