Erdogan napriek napätiu navštívi budúci týždeň Irán

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 11:35 • 2 min
Erdogan napriek napätiu navštívi budúci týždeň Irán

ANKARA - Napriek najnovšiemu napätiu ohľadne náletov, ktoré v Jemene podniká koalícia vedená Saudskou Arábiou, navštívi turecký prezident Tayyip Erdogan v utorok Irán a zúčastní sa tam stretnutí na najvyššej úrovni.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes iránska polooficiálna agentúra Mehr na základe oznámenia na webovej stránke tureckej prezidentskej kancelárie.

 

O pravdepodobnosti takejto návštevy sa hovorilo už dlhší čas, analyzuje agentúra Reuters. Erdogan však nedávno verejne vyjadril podporu vojenskej operácii Saudskej Arábie proti Iránom podporovanému povstaleckému hnutiu húsíov v Jemene a skritizoval Teherán za to, že sa podľa neho snaží o hegemóniu v oblasti Stredného východu. Niektorí iránski zákonodarcovia preto tento týždeň vyzvali, aby bola návšteva tureckého prezidenta v ich krajine zrušená.

 

Erdogan ale do Teheránu príde, bude ho sprevádzať celá suita ministrov tureckého vládneho kabinetu a stretne sa na rozhovoroch aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, aj s najvyšším iránskym vodcom ajatolláhom Alím Chameneím.

 

"V rámci návštevy budú prerokované bilaterálne vzťahy vo všetkých svojich aspektoch a účastníci rozhovorov si vymenia názory na otázky regionálneho i medzinárodného charakteru," píše sa v tlačovom vyhlásení prezidentskej kancelárie v Ankare.

 

Oba štáty, Turecko a Irán, majú vzájomne silné ekonomické vzťahy. Medzinárodnými sankciami postihnutý Irán je dokonca druhým najväčším dodávateľom plynu do Turecka, ktoré má málo vlastných energetických zdrojov. Turecko ho dostáva z Iránu ročne približne desať miliárd kubických metrov.

 

V posledných rokoch sa však medzi Ankarou a Teheránom zhoršili vzťahy diplomatické, a to predovšetkým pre ostrú nezhodu v spôsobe riešenia občianskej vojny v Sýrii susediacej s Tureckom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies