Erdogan: Nákup systémov S-400 od Ruska nie je dôvodom na znepokojenie

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 09:18 • 2 min
Erdogan: Nákup systémov S-400 od Ruska nie je dôvodom na znepokojenie

ANKARA - Nákup raketových kompletov protivzdušnej obrany S-400 od Ruska nie je dôvodom na znepokojenie, vyhlásil v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Jeho slová zazneli deň po tom, čo predseda zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Joseph Dunford označil správy médií o zakúpení mobilných systémov S-400 Tureckom za "nepresné". "Bolo by znepokojujúce, keby to urobili, ale neurobili to," vysvetlil.

 

"Prečo by to malo byť znepokojujúce?" pýtal sa Erdogan pred novinármi na letisku v Ankare. "Každá krajina musí urobiť určité opatrenia na svoju vlastnú bezpečnosť," konštatoval.

 

Podľa jeho slov je pre Turecko dôležité, aby si vybralo subjekt, s ktorým by mohol byť v koprodukcii. Rokovania s Ruskom o kúpe systému sú "do značnej miery" ukončené, dodal Erdogan.

 

Poradca ruského prezidenta pre vojensko-technickú spoluprácu Vladimir Kožin koncom júna uviedol, že Moskva a Ankara sa síce dohodli na dodávke kompletov S-400, ale Kremeľ ešte neschválil pôžičku.

 

S-400 Triumf je najmodernejším raketovým systémom protivzdušnej obrany. Uviedli ho do služby v roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

 

Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies