Erdogan na margo Egypta: Kde sú teraz EÚ a OSN?

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 18:50 • 2 min
Erdogan na margo Egypta: Kde sú teraz EÚ a OSN?

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v nedeľu slovne zaútočil na medzinárodné spoločenstvo, ktoré podľa jeho slov vážne pochybilo neodsúdením sobotňajších udalostí v Egypte.

slovakia

left justify in out

Erdogan, ktorý mal veľmi dobré vzťahy s nedávno zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, poukázal na dvojaký meter EÚ. Porovnal to s reakciou medzinárodného spoločenstva na potlačenie minulomesačných demonštrácii v Turecku, kde polícia použila slzotvorný plyn a vodne delá. Zranenia vtedy utrpeli tisíce ľudí, počet mŕtvych však neprekročil päť. Na rozdiel od Egypta, kde si víkendové zrážky medzi armádou a stúpencami Mursího vyžiadali desiatky obetí.

"Tí, ktorí boli ticho, keď vôľa egyptského národa bola zmasakrovaná, sú ticho opäť, keď sú ľudia masakrovaní. Čo sa stalo s EÚ a európskym hodnotami? Kde sú tí, ktorí rozdávajú poučenia o demokracii? Kde je OSN? Kde sú tí, ktorí stvorili umelú senzáciu, keď turecká polícia oprávnene použila vodné delá a korenistý sprej, keď je v Egypte prevrat a masaker?" pýtal sa dlhoročný premiér v rámci svojho prejavu na stretnutí s podnikateľmi.

Tvrdý zásah proti demonštrantom zo strany egyptskej armády si v sobotu ráno vyžiadal viac ako 70 obetí. Egyptské úrady tvrdia, že pri zásahu použili len slzotvorný plyn, Mursího stúpenci však hovoria o streľbe do davu ostrými nábojmi. Oficiálne egyptské úrady ešte v nedeľu varovali Mursího stúpencov pred násilnými demonštráciami. Bezpečnostné zložky sú podľa slov najvyšších predstaviteľov v prípade potreby pripravené potlačiť protesty aj s pomocou hrubej sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies