Erdogan: Na demonštráciách sa zúčastňujú teroristi

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 17:04 • 2 min
Erdogan: Na demonštráciách sa zúčastňujú teroristi

TUNIS - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok povedal , že na krvavých protivládnych demonštráciách, ktoré sa rozšírili do celého Turecka, sa zúčastňujú členovia "teroristickej organizácie".

slovakia

left justify in out

Zároveň odmietol zrušiť kontroverzný plán výstavby v Istanbule, ktorý nepokoje vyvolal. Ako ďalej povedal, sedem podozrivých cudzincov zapojených do nepokojov bolo zatknutých. "Medzi demonštrantami sú extrémisti, viacerí z nich zapojení do terorizmu," povedal Erdogan novinárom v Tunise v posledný deň svojho severoafrického turné. "Podporovatelia tejto teroristickej organizácie sa zúčastnili na nepokojoch na istanbulskom námestí Taksim, v epicentre protestov," dodal premiér. Na Erdogana doma čakajú tisíce demonštrantov, ktorí proti nemu plánujú protestovať aj v nasledujúcich dňoch. Vyzývajú ho pritom na odstúpenie, predseda tureckej vlády však ich požiadavky odmieta a aktivistov nazýva "vandalmi" a "extrémistami". 

Nepokoje sa v Erdoganovej prítomnosti ešte zintenzívnili. Miestni lekári hovoria o tisíckach zranených, čo je výsledok tvrdého zásahu polície. Na viacerých miestach v krajine polícia demonštrantov rozháňa aj s pomocou korenistého spreju, slzotvorného plynu a vodných diel. Medzi zranenými sú však aj samotní policajti. Jeden z nich v stredu zomrel po tom, ako sa zranil počas zásahu voči demonštrantom v juhotureckej Andane. Ide o prvú obeť z radov bezpečnostných síl - nepokoje si okrem toho vyžiadali aj troch mŕtvych na strane demonštrantov. 

Protivládne protesty v Turecku vypukli minulý piatok po tom, ako polícia tvrdo zakročila proti odporcom plánovanej prestavby námestia Taksim v Istanbule. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies