Erdogan môže vyhrať už v prvom kole prezidentských volieb

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:18 • 2 min
Erdogan môže vyhrať už v prvom kole prezidentských volieb

ANKARA - Turecký premiér Tayyip Erdogan by pohodlne vyhral prvé kolo augustových prezidentských volieb, ak by sa rozhodol kandidovať, ukázali výsledky dvoch miestnych prieskumov, podľa ktorých by zvíťazil s 20-percentným náskokom pred ďalším kandidátom.

slovakia

left justify in out

Turci si po prvýkrát priamo zvolia svojho prezidenta. Edogan, ktorý dominoval tureckému politickému životu viac ako 10 rokov, nerobí tajnosti zo svojej túžby stať sa prezidentom. Očakáva sa, že v prípade víťazstva bude Erdogan vykonávať prezidentské právomoci vo väčšom rozsahu, ako to robil súčasný prezident Abdulla GüI, ktorého prezidentovanie počas siedmich rokov vo funkcii bolo skôr ceremoniálne. Erdogan však zatiaľ svoju kandidatúru neoznámil, chce tak urobiť budúci štvrtok.

 

Prieskum vykonaný agentúrou Genar predpovedá, že Erdogan získa v prvom kole 55,2 percenta hlasov a ďalší kandidát Ekmeleddin Ihsanoglu len 35 ,8 percenta. Podľa agentúry MAKConsultancy by Erdogan získal dokonca 56,1 percenta hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies