Erdogan je pripravený podpísať prípadné znovuzavedenie trestu smrti

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 06:25 • 2 min
Erdogan je pripravený podpísať prípadné znovuzavedenie trestu smrti

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril dnes pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti, ak o tom rozhodnú poslanci. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre americkú televíziu CNN, prvom, ktorý poskytol médiám od neúspešného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

slovakia

left justify in out

"Ja ako prezident odsúhlasím akékoľvek rozhodnutie, ktoré vzíde z parlamentu," povedal Erdogan v interview, ktoré vo svojom prezidentskom paláci v Istanbule poskytol prostredníctvom tlmočníka reportérke CNN Becky Andersonovej.

 

Erdoganove slová odzneli v súvislosti s výzvami jeho stúpencov požadujúcich popravenie organizátorov piatkového pokusu o prevrat. Ľudia sú podľa neho oprávnene rozhorčení a pýtajú sa, aký má zmysel sprisahancov roky zadržiavať a živiť vo väzení.

 

"Žiadajú, aby sa to ukončilo rýchlo, pretože (počas pokusu o prevrat) stratili príbuzných, susedov, deti... Musíme konať veľmi rozumne a citlivo," povedal prezident s tým, že v demokracii nemožno ignorovať požiadavky ľudí.

 

Prípadné znovuzavedenie trestu smrti však podľa Erdogana musia najskôr prediskutovať parlamentné opozičné strany vrátane opozície.

 

V rámci zásahov voči účastníkom prevratu boli zadržané tisíce osôb. V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004 v rámci prístupového procesu s EÚ. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné vecí Federica Mogheriniová varovala Turecko, že jeho členstvo v európskom bloku nebude možné, ak opätovne zavedie trest smrti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies