Erdogan je nespokojný, hrozí, že nesplní dohodu s EÚ

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 19:13 • 2 min
Erdogan je nespokojný, hrozí, že nesplní dohodu s EÚ

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil dnes "nerealizáciou" dohody s Európskou úniou, ak Brusel nenaplní svoje záväzky z nej.

slovakia

left justify in out

Dokument obsahuje "precízne podmienky", na ktorých splnení Turecko trvá, zdôraznil najvyšší turecký predstaviteľ. Erdogan netajil nespokojnosť s doterajšou realizáciou dohody z 18. marca v praxi. Podľa jeho slov došlo k prísľubom, ktoré sa však reálne nedodržali a tri milióny utečencov zo Sýrie živí Turecko zo svojho rozpočtu.

 

Za prijatie utečencov a boj proti terorizmu sa Turecku dostalo mnoho vďaky, pripustil podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF prezident, ale dodal, že len za vďaku samotnú to jeho krajina nerobí. "Teraz sa musí všetko realizovať tak, ako to bolo prisľúbené," podčiarkol.

 

S vracaním ilegálnych migrantov, ktorí z Turecka do Grécka prišli po 20. marci, sa začalo v pondelok. Avšak už v utorok sa tento proces zastavil, pretože väčšina migrantov podala v Grécku žiadosti o azyl, ktoré musia byť preskúmané.

 

Grécki vládni činitelia sa nechali počuť, že si to možno vyžiada prerušenie procesu až na dva týždne. Oficiálne zatiaľ platí prerušenie do piatka. Skupina 70 utečencov z Pakistanu vstúpila dnes na gréckom ostrove Lesbos do protestnej hladovky v súvislosti s hroziacim vrátením do Turecka. Jednému z hladovkárov museli poskytnúť pomoc po kolapse Lekári bez hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies