Erdogan: Holandským diplomatom môžeme odoprieť vstup do Turecka

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 13:23 • 2 min
Erdogan: Holandským diplomatom môžeme odoprieť vstup do Turecka

ISTANBUL - Za "fašistov" a "pozostatky nacistov" označil dnes Holanďanov turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Stalo sa tak bezprostredne po tom, čo holandská vláda zrušila povolenie na pristátie lietadlu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý chcel vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame.

slovakia

left justify in out

Erdogan tiež varoval, že Ankara môže holandským diplomatom odoprieť vstup do Turecka. "Samozrejme, že hovorím o cestovaní diplomatov, nie civilistov," dodal.

 

"Sú takí bojazliví, takí plachí. Toto sú pozostatky nacizmu, sú to fašisti," povedal Erdogan davu svojich obdivovateľov v Istanbule.

 

Holandská vláda zrušenie povolenia na pristátie odôvodnila tým, že zamýšľaná návšteva tureckého ministra predstavuje "riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť".

 

Čavušoglu ešte predtým varoval Holandsko pred sankciami, ak mu v návšteve zabráni. "V prípade, že Holandsko zruší moje povolenie na let, naše sankcie voči Holandsku budú silné," varoval minister v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk. Zákazy takýchto zhromaždení označil za "fašistické praktiky".

 

Holandsko už predtým tureckú vládu informovalo, že ministrova návšteva nie je vítaná.

 

Čavušoglu chcel vystúpiť v Rotterdame v súvislosti s kontroverzným aprílovým ústavným referendom v Turecku, ktoré má posilniť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a oslabiť parlament. V Holandsku žije približne štvrť milióna Turkov, ktorí môžu hlasovať v tureckom referende.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies