Erdogan hodil Trumpov list do koša

NETKY.SK • 17 Október 2019, 14:00 • 2 min
Erdogan hodil Trumpov list do koša

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nebol blázon a nekonal tvrdo opri ofenzíve do Sýrie. Podľa zdroja z tureckej prezidentského kancelára skončil list v koši, uviedla stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Pravosť listu potvrdil Biely dom, ktorý ho zverejnil.

 

List nesie dátum 9. októbra, keď Turecko začalo inváziu do Sýrie. Odoslaný bol po stiahnutí amerických vojakov zo sýrsko-tureckej hranice.

 

Trump v ňom Erdogana vyzýva k umiernenému postupu a Ankare hrozí možnými ekonomickými sankciami: "Poďme pracovať na dobrej dohode. Vy nechcete byť zodpovedný za masaker tisíciek ľudí a ja nechcem byť zodpovedný za zničenie tureckej ekonomiky."

 

V liste prezidenta ďalej stojí: "Pracoval som na vyriešení niektorých vašich problémov." Uvádza, že veliteľ Američanmi podporovaných arabsko-kurdských síl SDF Maslúm Albi je ochotný rokovať a podľa Trumpa ponúka ústupky, aké predtým neponúkol.

 

 

V závere uviedol: "História vás bude hodnotiť kladne, keď to podniknete správnou a humánnou cestou. Nebuďte tvrďas. Nebuďte blázon."

 

Trumpová výzva bola odmietnutá, oznámil BBC zdroj z tureckej prezidentskej kancelárie: "Prezident Erdogan list dostal, úplne ho odmietol a hodil do koša."

 

O Erdoganovom odmietnutí výzvy svedčí jeho vyjadrenie z tohto týždňa. V stredu povedal: "Žiadna sila nás nemôže zastaviť." Odmietol aj výzvy na prímerie: "Nikdy nevyhlásime prímerie."

 

Vysokí tureckí predstavitelia tiež kritizovali, že Spojené štáty spolupracovali s teroristami, ako Ankara označuje kurdske milície SDF / YPG. Dodali, že bolo chybou vyháňať jedny teroristov druhými, čím mysleli, že Spojené štáty podporovali v boji proti teroristickému Islamskému štátu práve kurdske milície SDF / YPG. Rokovania s veliteľom kurdskej milície odmietli, pretože podľa nich ide o teroristov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies