Erdogan: Hlasovanie Európskeho parlamentu o Turecku nemá žiadnu váhu

NETKY.SK • 23 November 2016, 11:29 • 2 min
Erdogan: Hlasovanie Európskeho parlamentu o Turecku nemá žiadnu váhu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že nadchádzajúce hlasovanie Európskeho parlamentu (EP) o tom, či má Európska únia zmraziť prístupové rokovania s Tureckom nemá pre jeho krajinu "žiadnu váhu". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Erdogan dnes na konferencii Organizácie islamskej spolupráce zdôraznil, že "nech bude výsledok akýkoľvek, v našich očiach nemá toto hlasovanie žiadnu váhu"Poslanci EP by mali vo štvrtok hlasovať o tom, či má EÚ prerušiť prístupové rokovania s Tureckom, ktoré sa začali v roku 2005, kvôli bezprecedentne tvrdému postupu Ankary voči oponentom po júlovom neúspešnom vojenskom prevrate. Výsledok hlasovania nebude záväzný pre ďalšie orgány EÚ.

 

"Samotný fakt, že sa v Európskom parlamente uskutoční takéto hlasovanie, ukazuje, že ochraňuje teroristické organizácie a podporuje ich," citovala Erdogana tlačová agentúra DPA. Následne poznamenal, že zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) má povolené otvorene fungovať iba v EÚ.

 

"Bezpochyby, teroristi sa v tejto chvíli pohybujú voľne v mnohých európskych krajinách. Mnohé európske krajiny pomáhajú teroristom a poskytujú im útočisko," dodal. Členské krajiny EÚ vyjadrili obavy z postupu Turecka po neúspešnom puči, ktorý vyústil do masových čistiek, zatýkania novinárov a politikov a zatvárania médií.

 

Erdogan nedávno vyzval EÚ, aby rozhodla o štatúte jeho krajiny do konca tohto roka. Ako alternatívu k EÚ dnes navrhol pripojenie Turecka k Šanghajskej organizácii spolupráce, ktorej členmi sú aj Rusko a Čína.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona