Erdogan chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi

NETKY.SK • 19 Jún 2016, 09:03 • 2 min
Erdogan chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi, ktoré pred tromi rokmi vyvolali masové protesty. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Jedna z oblastí, kde musíme byť odvážni, je park Gezi... Ak chceme oživiť dejiny, tak tam stála jedna historická budova a my ju nanovo postavíme," uviedol Erdogan, pričom historickou budovou myslel kasárne z čias Osmanskej ríše. "Bez ohľadu na to, či tam bude historické alebo mestské múzeum, musíme to urobiť," dodal turecký prezident.


Okrem kasární by podľa Erdogana mala v parku Gezi vyrásť aj mešita. Podľa pôvodných plánov tam malo byť postavené aj nákupné stredisko, o ktorom sa však Erdogan dnes nezmienil.


Protivládne protesty v Turecku spred troch rokov sa začali ako vlna odporu voči spornému stavebnému projektu, ktorému mal padnúť za obeť populárny park Gezi pri námestí Taksim v Istanbule.


Vtedajší premiér a dnešný prezident Recep Tayyip Erdogan označil pokojné demonštrácie, ktoré vyvrcholili násilným zásahom polície, za dielo "zberby".


V súvislosti s protestmi, pri ktorých zahynulo pri zrážkach s políciou najmenej šesť demonštrantov a približne 7500 osôb utrpelo zranenia, vzniesli obvinenia voči niekoľkým stovkám ľudí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies