Erdogan chce dostať armádu aj tajnú službu pod svoju kontrolu

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 11:04 • 2 min
Erdogan chce dostať armádu aj tajnú službu pod svoju kontrolu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce dosiahnuť, aby armáda i tajná služba MIT spadali pod kontrolu jeho úradu.

slovakia

left justify in out

Erdogan sa údajne takto vyjadril po štvrtkovom zasadnutí najvyššej vojenskej rady (YAŠ), ktorému predsedal premiér Binali Yildirim. S odvolaním sa na zdroj z prostredia tureckého parlamentu o tom dnes informovala agentúra Reuters.

 

Erdogan podľa slov svojho hovorcu schválil rozhodnutie YAŠ-u ponechať vo funkcii náčelníka generálneho štábu armády Hulusiho Akara, ako aj viacerých ďalších veliteľov námorných a vzdušných síl pričom v rámci najvyššieho velenia ozbrojených síl celkovo spravil len veľmi málo zmien.

 

"Prezident povedal, že... s opozičnými stranami bude diskutovať o tom, že by previedol generálny štáb a MIT pod kontrolu svojho úradu," uviedol zdroj pre Reuters.

 

Obe tieto zložky v súčasnosti spadajú pod kontrolu tureckého premiéra a na to, aby prešli pod dohľad prezidenta, by sa musela zmeniť ústava, k čomu je potrebný aj súhlas opozičných parlamentných strán, uvádzajú turecké médiá.

 

Avizované opatrenie je vnímané ako súčasť rozsiahlych čistiek, ku ktorým turecká vláda pristúpila po nedávnom neúspešnom pokuse o štátny prevrat.

 

V reakcii na puč, z ktorého organizovania obviňuje Erdogan moslimského exilového duchovného Fethullaha Gülena, turecké úrady v uplynulých dvoch týždňoch prepustili, zbavili funkcií alebo začali vyšetrovať tisíce ľudí zo štátnych inštitúcií vrátane ministerstiev, armády či polície.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona