Erdogan: Ankara je pripravená prijať kroky na realizáciu plynovodu Turecký prúd

NETKY.SK • 8 August 2016, 17:00 • 2 min
Erdogan: Ankara je pripravená prijať kroky na realizáciu plynovodu Turecký prúd

ANKARA - Turecko je pripravené urýchlene prijať potrebné kroky na realizáciu plynovodu Turecký prúd. Povedal to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Sme pripravení urýchlene prijať kroky potrebné na uskutočnenie tohto projektu, prediskutovať ho a urobiť rozhodnutia," povedal Erdogan. Poukázal na fakt, že Ankara nakupuje väčšinu plynu práve na území Ruska. "Na základe údajov z konca júla doviezlo Turecko z Ruska 12,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu. "Ako vidno, v tejto sfére je Turecko významným ekonomickým partnerom," dodal Erdogan.

 

Rusko oznámilo plán projektu Turecký prúd v decembri 2014 ako náhradu za pôvodne plánovaný plynovod Južný prúd, ktorým chcelo Rusko dovážať surovinu po dne Čierneho mora do južnej Európy. Tento projekt mal podobne ako Severný prúd obchádzať Ukrajinu, s ktorou je Moskva v konfliktoch. Pre nezhody s Európskou úniou sa začiatkom decembra 2014 ruská vláda rozhodla projekt Južný prúd ukončiť.

 

Ako uviedla TASS, približne 660 kilometrov by mal Turecký prúd viesť koridorom určeným pre Južný prúd. Ďalších asi 250 kilometrov má viesť novou trasou smerujúcou k európskej časti Turecka.

 

Vzťahy medzi krajinami sa ale prudko zhoršili koncom minulého roka, keď turecká stíhačka zostrelila na turecko-sýrskej hranici ruský bombardér. Moskva uvalila na Ankaru viaceré sankcie, súčasťou ktorých boli aj opatrenia neumožňujúce dovolenky Rusov v Turecku. Erdogan sa nakoniec v júni Rusku ospravedlnil, čo viedlo k opätovnému zlepšeniu vzťahov a ešte do konca júna ruský prezident Vladimir Putin zrušil zákaz pre ruských turistov cestovať do Turecka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies