Erdogan: Ak padne líbyjská vláda, Európa bude stáť pred hrozbou terorizmu

NETKY.SK • 18 Január 2020, 13:5 • 2 min
Erdogan: Ak padne líbyjská vláda, Európa bude stáť pred hrozbou terorizmu

ISTANBUL - Ak padne líbyjská vláda so sídlom v Tripolise, ktorá je uznaná Organizáciou Spojených národov, Európa bude stáť pred novými hrozbami zo strany teroristických organizácií, varoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v článku zverejnenom v sobotu na spravodajskom serveri Politico.

slovakia

left justify in out

"Európa sa stretne s novým súborom problémov a hrozieb, ak legitímna líbyjská vláda padne. Teroristické organizácie ako Islamský štát či al-Káida, ktoré v Sýrii a Iraku utrpeli vojenskú porážku, nájdu (v Európe) úrodnú pôdu, na ktorej sa budú chcieť opäť postaviť na nohy," uviedol Erdogan, citovaný tlačovou agentúrou AFP.

 

V príspevku, ktorý bol publikovaný v predvečer líbyjskej mierovej konferencie v Berlíne, turecký líder ďalej tvrdí, že ak Európska únia zlyhá a nebude adekvátne podporovať líbyjskú vládu národnej jednoty, pôjde o "zradu jej vlastných základných hodnôt vrátane demokracie a ľudských práv".

 

Vláda národnej jednoty pod vedením líbyjského premiéra Fájiza Sarrádža je od vlaňajšieho apríla vystavená útokom vojenských síl veliteľa Chalífu Haftara, pôsobiacich na východe krajiny. V konflikte zahynulo už vyše 280 civilistov a 2000 vojakov.

 

Turecko a Rusko v spoločnej iniciatíve vyjednalo prímerie, ale Haftar odišiel z rokovania, ktoré sa tento týždeň konalo v Moskve a mala sa na ňom finalizovať dohoda o prímerí. Erdogan Haftara ostro skritizoval a pohrozil mu, že mu "udelí lekciu", ak jeho Líbyjská národná armáda obnoví boje.

 

Erdoganova vláda podporuje Sarrádža; turecký parlament začiatkom tohto mesiaca schválil vyslanie vojakov do Líbye po tom, ako bola medzi Tripolisom a Ankarou podpísaná kontroverzná bezpečnostná a námorná dohoda.

 

"Ponechať Líbyu na milosť vojenskému diktátorovi by bolo chybou historických rozmerov," zdôraznil Erdogan s narážkou na Haftara.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona