Erdogan: Ak Izrael neskončí ofenzívu v Gaze, naše vzťahy sa nezlepšia

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 12:33 • 2 min
Erdogan: Ak Izrael neskončí ofenzívu v Gaze, naše vzťahy sa nezlepšia

ANKARA - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan povedal, že izraelsko-turecké vzťahy sa nemôžu zlepšiť, ak Izrael bude pokračovať v ofenzíve v Gaze.

slovakia

left justify in out

Turecko a Izrael sa v poslednom čase snažili zlepšiť vzájomné vzťahy zhoršené potom, ako izraelské komando v roku 2010 zaútočilo na tureckú loď a zabilo 8 Turkov a jedného Američana tureckého pôvodu. Izrael sa Turecku za smrť jeho občanov ospravedlnil a súhlasil so zaplatením kompenzácií na základe dohody sprostredkovanej USA v roku 2013. V marci tureckí predstavitelia uviedli, že obe strany sú blízko k dosiahnutia dohody o obnovení vzťahov. Erdogan vo štvrtok večer počas prezidentskej kampane povedal: "Musíte ukončiť útlak. Kým to neskončíte, obnovenie vzťahov medzi Izraelom a Tureckom nie je možné".

 

Izrael v posledných dňoch zintenzívnil útoky na militantov v Pásme Gaze, ktorí zas ostreľujú izraelské územie raketami. Napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa zhoršilo po únose a zabití troch izraelských chlapcov, z čoho Izrael obvinil Hamás a na čo existujú aj nepriame dôkazy. Následne sa našlo telo upáleného palestínskeho mladíka, k vražde ktorého sa priznali traja židovskí muži potom, ako Izrael začal intenzívne pátrať po vinníkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies