Erdogal telefonoval s Merkelovou o zúfalej situácii v sýrskom Aleppe

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:38 • 2 min
Erdogal telefonoval s Merkelovou o zúfalej situácii v sýrskom Aleppe

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoril dnes telefonicky o zúfalej situácii vo vojnou zničenom sýrskom meste Aleppo s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Erdogan a Merkelová sa zhodli, že treba zintenzívniť snahy o dodanie humanitárnej pomoci do Aleppa, uviedla Anadolu s odvolaním sa na zdroje z prezidentského paláca v Ankare.

 

Turecký prezident v telefonáte zopakoval svoju požiadavku, aby Nemecko zaujalo prísny postoj k zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK) a Gülenovmu hnutiu, ktoré Turecko obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v júli.

 

Prezident údajne pripomenul Merkelovej zodpovednosť Európskej únie v súvislosti s utečeneckou krízou a kľúčovú úlohu, ktorú má Turecko pri zastavení toku utečencov a migrantov do Európy.

 

Hovorili aj o bezvýsledných rokovaniach, ktoré by mali ukončiť rozdelenie Cypru. Geopolitické napätie na ostrove, ktorý je rozdelený od gréckeho prevratu a tureckej vojenskej intervencie na ostrove v roku 1974, je jablkom sváru v snahe Turecka o členstvo v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies