Epidemiológovia potvrdili nové ohnisko žltačky, objavil sa aj prípad meningitídy

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 14:49 • 2 min
Epidemiológovia potvrdili nové ohnisko žltačky, objavil sa aj prípad meningitídy

BANSKÁ BYSTRICA – Meningokokovú meningitídu u jedenásťročného dievčaťa nahlásil v tomto týždni všeobecný lekár na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, ide o sporadický prípad u dieťaťa, žijúceho v lokalite s nízkym hygienickým štandardom.

Dievča hospitalizovali na Infekčnom oddelení vo všeobecnej nemocnice v Lučenci. Vzhľadom na preventívne podanie antibiotickej liečby boli laboratórne vyšetrenia negatívne.

 

„Dieťa je v stabilizovanom stave bez progresie ochorenia s výrazným klinickým zlepšením. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy priamym kontaktom bol nariadený lekársky dohľad a bolo zabezpečené podanie profylaktickej antibiotickej liečby všetkým, ktorí s chorým dievčaťom prišli do kontaktu,“ informovala Tolnayová.

Okrem tohto závažného ochorenia sa v okrese Brezno vyskytlo jedno ochorenie na vírusovú hepatitídu typu A (VHA - žltačka typu A) u žiačky základnej školy z obce Čierny Balog. Podľa epidemiológov ide o nové ohnisko VHA, pričom ochorenie je aj laboratórne potvrdené. „Opatrenia v ohnisku nákazy epidemiológovia nariadili v súlade s platnou legislatívou a v epidemiologickom vyšetrovaní pokračujú,“ dodala hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona