Epidemiológovia potvrdili ďalší výskyt žltačky, upozorňujú na hygienu

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 14:32 • 2 min
Epidemiológovia potvrdili ďalší výskyt žltačky, upozorňujú na hygienu

BANSKÁ BYSTRICA - S príchodom teplejších dní a nadchádzajúceho leta hlásia epidemiológovia z viacerých okresov Banskobystrického kraja väčšie či menšie epidémie vírusovej hepatitídy typu A (žltačka typu A).

slovakia

left justify in out

V tomto týždni zaevidovali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica za okres Banská Bystrica dva ďalšie prípady tohto ochorenia. "Ide o dvoch žiakov (chlapec a dievča) Špeciálnej základnej školy v Banskej Bystrici. Obe deti sa nakazili počas pobytu v detskej psychiatrickej liečebni Kremnica," informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že odborníci v tejto súvislosti nariadili potrebné opatrenia. Oba prípady súvisia podľa jej slov s protrahovanou epidémiou vírusovej hepatitídy typu A v okrese Žiar nad Hronom.

 

Slovensko má jednu z najvyšších chorobností na hepatitídu (žltačku) typu A v Európe. V rebríčku výskytu tejto "choroby špinavých rúk" nás predstihlo len Bulharsko a Rumunsko, pomerne zlá situácia bola aj v Španielsku. Pritom sa voči nemu môžeme chrániť hlavne dodržiavaním zásad hygieny, umývaním rúk pred jedlom, líčením, či každou činnosťou, kde si rukami siahame na tvár v blízkosti úst. 

 

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Výskyt sa zaznamenáva na celom svete a predstavuje vážny problém verejného zdravotníctva. Hepatitídy, hlavne typu A, ale aj B a C sú choroby, kde človek môže veľmi aktívne prispieť k prevencii a chrániť sa pred vznikom tejto choroby. Pred dvoma typmi (A a B) sa môžeme chrániť očkovaním a proti všetkým typom zdravým spôsobom života, bezpečným životným štýlom a dodržiavaním zásad hygieny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies