Epidemiologička pri vysokých prírastkoch infikovaných nevylučuje sprísňovanie opatrení

NETKY.SK • 23 September 2020, 10:29 • 2 min
Epidemiologička pri vysokých prírastkoch infikovaných nevylučuje sprísňovanie opatrení

BRATISLAVA - Pri vysokých denných prírastkoch pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 epidemiologička Zuzana Krištúfková nevylučuje sprísňovanie opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najlepším opatrením podľa nej je, keď sa ľudia navzájom nestretávajú. "A preto budú naše kroky viesť najmä k obmedzeniu sociálnych kontaktov," uviedla pre portál vZdravotníctve.sk Zuzana Krištúfková z Katedry epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva SZU v Bratislave a poradného konzília odborníkov.

 

Zatiaľ nemožno hovoriť o komunitnom prenose

Ako doplnila, jedným z prvých opatrení je obmedzovanie hromadných podujatí, ako sú oslavy, svadby či firemné akcie. Do dodania vakcíny budú podľa nej protiepidemické opatrenia najúčinnejším prostriedkom na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19.

Aj keď sa najmä v Bratislave sporadicky objavujú infikovaní bez známeho prameňa nákazy, zatiaľ podľa epidemiologičky nemožno hovoriť o komunitnom prenose.

 

"Komunitné šírenie by nastalo vtedy, keby sme väčšinu kontaktov pozitívnych prípadov nevedeli dohľadať a zistiť, kde sa nakazili, celoslovensky to tak však ešte nie je," uviedla pre portál vZdravotníctve.sk Krištúfková.

 

img

 

Príprava zdravotníkov
Ako doplnila, veľmi prísne opatrenia sa v prvej vlne rýchlo prijímali najmä pre to, aby sa zdravotníctvo a zdravotnícke služby pripravili na očakávaný nápor pacientov.

 

"Infektologické oddelenia boli v minulosti výrazne redukované. Museli sa pripraviť plány na reprofilizáciu iných oddelení na infekčné, kde by boli schopní liečiť pacientov s COVID-19. Nemali sme ani dostatok osobných ochranných pracovných prostriedkov, liekov a respirátorov. Chceli sme ochrániť ľudské životy, lebo sme videli, ako prvá vlna pandémie prebiehala v Taliansku a Španielsku," vysvetlila.

 

Krištúfková dodala, že okrem času, ktorý sme vďaka opatreniam získali, sa ľudia naučili chrániť pred nákazou napríklad nosením rúšok. Myslí si však, že mnohí mladí ľudia opatreniam neprikladajú veľkú váhu a začali sa správať nezodpovedne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona