Epidémii cholery v Južnom Sudáne podľahlo už 29 ľudí, bilancia sa zhoršuje

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 15:44 • 2 min
Epidémii cholery  v Južnom Sudáne podľahlo už 29 ľudí, bilancia sa zhoršuje

KAMPALA - Najmenej 29 ľudí zomrelo v Južnom Sudáne následkom najnovšieho vypuknutia cholery v krajine. Podľa dnešnej správy Detského fondu OSN (UNICEF) ochorelo koncom júna na choleru 484 osôb, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Táto bilancia však neustále narastá. Podľa UNICEF-u tvoria 13 percent nakazených deti mladšie ako päť rokov. Organizácia tvrdí, že je treba viac prostriedkov, keďže UNICEF na pokrytie základných potrieb využíva svoje interné zdroje. 


Cholerou sa v Južnom Sudáne vlani infikovalo vyše 6000 ľudí, pričom 167 z nich zomrelo, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Cholera je rýchlo sa šíriace ochorenie spôsobujúce hnačky, čo vedie k dehydratácii a možnej smrti. 


Epidémia pravdepodobne vypukla v utečeneckých táboroch pod správou OSN v hlavnom meste Džuba, v ktorých žije približne 40.000 ľudí. OSN začala v súvislosti s vypuknutím epidémie zavádzať preventívne opatrenia ako zvýšené dbanie na hygienu, izolovanie chorých a očkovanie. 


Mesto Džuba s 370.000 obyvateľmi je do veľkej miery odkázané na nespracovanú vodu z rieky Níl. V táboroch prebývajú osoby, ktoré stratili strechu nad hlavou následkom 18 mesiacov trvajúcich ozbrojených konfliktov medzi povstalcami a jednotkami lojálnymi prezidentovi Salvovi Kiirovi. 


Konflikt neprežili desaťtisíce ľudí a približne dva milióny ďalších museli utiecť do táborov pod správou OSN, odľahlých kútov krajiny alebo do susedných štátov. Podľa odhadov OSN hrozí okolo 4,6 milióna obyvateľov Južného Sudánu hladomor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies